Detox tretmani

Detox program

Detox je postupak kojim se uspostavlja ravnoteža u tijelu te omogućava skladan rad probavnog, živčanog i hormonskog sustava, kao i izlučivanje štetnih tvari putem bubrega, jetre i crijeva. Detox povećava energetsku razinu našeg tijela i pospješuje nesmetan tok energije u tijelu. Također, eliminira i neutralizira nakupljene toksine koji se vežu za masti i na taj način blokiraju pravilan rad i sposobnost regeneracije organizma te sprječava nastanak kroničnih oboljenja i jača imunitet.

Individualno prilagođen detox tretman obuhvaća ayurvedsko savjetovanje, dijagnostiku biorezonancom nakon koje se kreira program prehrane specifično prilagođen klijentu, te cijeli niz terapijskih postupaka koji ovise o stanju organizma. 

Detox tretman sastoji se od unutrašnjeg nauljivanja organizma nezasićenim masnoćama poput gheeja i sezamova ili kokosova ulja, u kombinaciji s vanjskim nauljivanjem u obliku masaže pod nazivom abhyanga, koja pomoću toplog sezamovog ulja potiče  izbacivanje toksina iz organizma. Abhyanga masaža hrani cijelo tijelo, smanjuje učinke starenja, povećava tonus i snagu mišića, podmazuje zglobove, pospješuje cirkulaciju, potiče rad unutarnjih organa, pomaže ukloniti nečistoće iz tijela, ubrzava tok limfe te tako pospješuje detoksikaciju, povećava izdržljivost, smiruje živčani sustav, poboljšava vid, omogućuje bolji i dublji san te omekšava i zaglađuje kožu.

Nakon masaže slijedi swedana ayurvedska sauna, herbalizirana parna kupka cijelog tijela u kojoj se zagrijavanjem i znojenjem  potiče izbacivanje toksina. Potom obvezno slijedi tuširanje kojim se ispiru nakupljeni toksini s površine tijela. Ukoliko su poremećaji u tijelu i nadalje prisutni, preporučuju se topli ljekoviti oblozi u području jetre. Ovi se tretmani provode svakodnevno nekoliko dana, a potom slijedi čišćenje organizma specifičnim biljnim laksativima. Cijeli proces prati ciljano kreiran način prehrane. Budući da nakon navedenih postupaka crijevo može biti osjetljivo, sluznicu valja smiriti i obnoviti ljekovitim klizmama i probioticima. 

Također, vrlo su česta i bolna stanja lokomotornog sustava. U tom slučaju preporučujemo terapiju i masažu pindama, zavežljajima koji sadrže ljekovito bilje natopljeno u ulju. 

Shirodhara je jedna od najpopularnijih ajurvedskih terapija toplim , ljekovitim uljem koje se izlijeva u tankom mlazu u području prednjeg dijela glave, odnosno čela. Sanskrit se sluša, a ne prevodi, ali ću u ovom slučaju ipak napraviti iznimku. Shira znači glava, a Dhara energetski tok. Ovim terapeutskim postupkom reguliramo energetske tokove u području glave. Aplikacija toplog ulja u tankom mlazu u području čela djeluje blagotvorno na hipotalamus i hipofizu i ima jako sedirajuće djelovanje. Prema ajurvedskoj medicini na tijelu postoje posebne točke tzv. marme , pa tako i u području glave. Kod ovog oblika terapije dolazi do jake aktivacije marma točaka na glavi, pojačava se cirkulacija i dolazi do vazodilatacije, čime potičemo i bolju cirkulaciju krvi u mozgu. Shirodharom reguliramo stres i hormone povezane s tim stanjem i izazivamo stanje duboke opuštenosti. U današnja turbulentna vremena preporuča se svakako započeti s abhyangom kako bi se tijelo i um pripremili za ovaj tretman, a tek onda nastaviti shirodharom. Nažalost ima ljudi koji su toliko pod stresom da u početku jedva izdrže petnaestak minuta ovog tretmana. Vrijeme terapije se postupno produljuje dok se ne dođe do nekih čedrdesetak minuta trajanja. Na ovaj način umirujemo um, poboljšavamo san, hranimo kosu i kožu glave, poboljšavamo koncentraciju, ublažavamo određene psihičke probleme poput strahova i depresije, te djelujemo na jake glavobolje.

Infracrvena sauna

U ugodnom ambijentu manje saune s temperaturom od 60 do 230˚C pospješuje se detoksikacija organizma i gubitak kilograma. Vrijeme provedeno u sauni iznosi do 30 minuta, temperatura je niža nego u klasičnim saunama, a frekvencija grijača  usklađuje se s frekvencijom energije ljudskog tijela te se na taj način potiče znojenje. Znojenjem se izlučuju toksini iz bubrega, jetre i crijeva. Rezultati uporabe saune su mršavljenje, smanjenje znakova starenja, bolja prokrvljenost, jači imunosni sustav, normalizacija krvnog tlaka, kao i poboljšana cirkulacija, smanjenje stresa, te pojačan osjećaj ugode i opuštenosti. Nakon saune relaksacija se nastavlja tuširanjem, a gubitak tekućine u tijelu nadoknađuje se tekućinom i laganom hranom.