Komplementarna medicina

Biorezonanca

Biorezonanca čuva zdravlje – dijagnostika i liječenje

Biorezonanca je vrlo složen i precizan dijagnostički i terapijski postupak u komplementarnoj medicini. Nakon iznimno dugog perioda istraživanja sedamdesetih godina prošlog stoljeća, znanstveno je dokazano da sve žive organizme okružuje kompleksno elektromagnetsko polje. Žive stanice emitiraju vrlo male količine svjetlosti, tzv. biofotone, koji potječu iz DNA molekule u jezgri stanice. Biofotoni su odgovorni za izazivanje biokemijskih procesa u stanici. Danas je poznato da materija predstavlja energiju i da svaka stanica zrači specifičnu valnu duljinu te energije. Naše se tijelo sastoji od velikog broja stanica koje međusobno komuniciraju i izmjenjuju informacije, a upravo biofotoni omogućavaju taj proces. Funkcija cijelog organizma ovisi o nesmetanoj razmjeni informacija i regulacijskih procesa na staničnoj razini.

Biorezonanca – dijagnostika

Svakodnevno smo izloženi najrazličitijim utjecajima, od zagađenog okoliša, vode i hrane do zračenja tijekom duljeg razdoblja. Iako tijelo raspolaže snažnim potencijalom samoizlječenja, štetni utjecaji su ponekad toliko izraženi da blokiraju regulacijske procese i sposobnosti. Različite tvari, toksini, virusi, bakterije i zračenja ometaju prirodne frekvencije i komunikaciju među stanicama, što posljedično remeti rad stanica. Ukoliko taj poremećaj potraje dulje, razvit će se i organske promjene s pripadajućim simptomima.

BICOM aparat za biorezonancu omogućuje otkrivanje poremećenih frekvencijskih uzoraka. Aparat potom modulira poremećene frekvencije i putem posebne elektrode vraća u organizam u obliku terapijskih frekvencija. Najveći uspjeh postiže se u smanjenju simptoma sljedećih poremećaja:

 • inhalatornih i nutritivnih alergija
 • astme
 • dermatoloških problema
 • gastrointestinalnih problema uzrokovanih alergenima
 • disbioze crijevne flore uzrokovane netolerancijom na hranu 

Biorezonantnim testiranjem moguće je otkriti mikroorganizme poput gljivica, parazita ili bakterija, koji mogu biti prikriveni uzročnici alergija, kožnih promjena poput neurodermitisa, psorijaze i akni, gastrointestinalnih tegoba te urinarnih i ginekoloških infekcija.

O tretmanu

Svaki tretman biorezonancom provodi se temeljem detaljne dijagnostike i individualnog plana terapije. Ovisno o poremećaju, tretman traje od 30 do 45 minuta, potpuno je bezbolan i ugodan te namijenjen i najosjetljivijim pacijentima. U većini slučajeva dovoljno je 5-10 tretmana da se zdrave stanice vrate u ravnotežu. Biorezonanca se iznimno dobro kombinira s ostalim metodama liječenja u komplementarnoj medicini kao što su akupunktura, fitoterapija i dijetetika.

Tradicionalna kineska medicina

Tradicionalna kineska medicina, zasigurno najstariji medicinski sustav koji se još uvijek primjenjuje, prvenstveno proučava način na koji funkcionira živi organizam. Čovjek se promatra kao energetski sklop između neba i zemlje. U svim živim bićima posebnim putovima teče životna energija – Qi. Postoje različiti oblici Qija. Protok energije u tijelu mora biti slobodan jer u protivnom nastaju blokade koje uzrokuju različite oblike bolesti. Upravo činjenica da je Qi nevidljiva energija bez oblika, pripadnicima zapadne kulture znatno otežava poimanje toga vida medicine.

Jedno od osnovnih načela kineske medicine jest teorija o Yinu i Yangu – sve stvari i pojave u sebi sadrže barem zrno suprotnosti, čineći usprkos tome skladnu cjelinu. Na taj se način razvio cijeli sustav pripadnosti Yinu ili Yangu, koji uključuje i ljudsko tijelo. Tako su npr. dan, toplina, aktivnost, muškost – Yang, a noć, hladnoća, smirenost, ženstvenost – Yin. U tom se kontekstu i ljudsko tijelo može promatrati kao složena igra suprotnosti koju valja nastojati zadržati u ravnoteži. Ukoliko se ta ravnoteža ozbiljno poremeti, čovjek se razboli. Razvijaju se simptomi koji ukazuju na različite oblike poremećene ravnoteže Yina i Yanga. Dok god živimo, odvija se zatvoreni proces pretvaranja i prožimanja. U času smrti taj se proces prekida, dolazi do razdvajanja Yina i Yanga, i čovjek umire.

Tijekom razvoja kineske medicine učenju je dodan i sustav od pet elemenata: drvo, vatra, zemlja, metal i voda. Tako su svi organi u ljudskom tijelu svrstani ne samo prema Yinu i Yangu, već i prema pripadnosti određenom elementu, odnosno funkcionalnom području.

Pristup pacijentu i pregled

U tradicionalnoj kineskoj medicini postoji poseban pristup pacijentu koji se temelji na promatranju, slušanju, ispitivanju i opipavanju. Puls se opipava na zapešćima obje ruke u šest položaja te se pritom procjenjuje njegova dubina, brzina, snaga i kvaliteta. Prigodom pregleda kontrolira se i jezik kako bi se utvrdila njegova veličina, boja i oblik, te kvaliteta i boja naslaga na jeziku. Promatra se i lokalizacija tih naslaga jer je poznato da svaki dio jezika odgovara određenom području u tijelu. Na donjoj strani jezika promatraju se jezične vene.

Kategorizacija bolesti temeljem osam osnovnih principa

Spomenuti principi su: toplo-hladno, površinsko-duboko, manjak-višak energije, te pripadnost Yinu ili Yangu. 

Pored toga razlikujemo i unutrašnje, neutralne i vanjske čimbenike koji mogu prouzročiti bolest. Unutrašnje čimbenike možemo poistovjetiti s emocijama. Dobro je poznato koliko stres, briga ili žalost mogu utjecati na naše zdravlje. Neutralni čimbenici najčešće predstavljaju neumjerenost u konzumiranju hrane te zlouporabu alkohola i droga. Vanjski čimbenici vrlo su izraženi jer se odnose na utjecaj vjetra, hladnoće, vlage ili vrućine na naše tijelo. 

Pacijentu se uzima detaljna anamneza, uzimajući u obzir i sve dosadašnje liječničke nalaze.

Akupunktura

Akupunktura je metoda liječenja što je koristi tradicionalna kineska medicina uporabom igala koje se zabadaju u određene točke na koži. Pozornim promatranjem kineski su liječnici prije mnogo godina otkrili da na tijelu postoje točke koje različito reagiraju na podražaj, izazivajući određene reakcije u tijelu. Točke su s vremenom organizirane u sustav i povezane prema svojstvima i djelovanju.

Ustanovljeno je da upravo tim sustavom kanala ili meridijana određenim ritmom cirkulira Qi. Svi organi, osjetila i tkiva povezani su mrežom kanala kojima teku Qi i Xue opskrbljujući ih energijom i hranom. Svaki meridijan ima početak u nekom organu, koji se često naziva unutarnjim dijelom meridijana. Neki od meridijana svojim tijekom zadiru u relativno površinske slojeve, dok drugi ostaju u dubljim slojevima. U ljudskom tijelu postoji 14 glavnih meridijana i 361 klasična akupunkturna točka. Svaki meridijan odgovara određenom funkcionalnom području. Akupunkturne točke nam omogućavaju da ubadanjem metalnim iglama reguliramo energetski tijek u određenom funkcionalnom području.

Najnovija istraživanja pokazuju da se stimulacijom akupunkturnih točaka izazivaju reakcije u točno određenim dijelovima mozga. Postoje različite akupunkturne tehnike koje se mogu kombinirati i sa zagrijavanjem (moksibustijom) točaka, odnosno elektrostimulacijom. Sam ubod igle nije bolan, ali pacijenti često opisuju određene osjete, kao npr. osjećaj topline, težine i pritiska za vrijeme tretmana. Uobičajeni broj tretmana je 10-15, u razmacima od nekoliko dana. Posebno dobri rezultati postižu se kombinacijom akupunkture i kineske fitoterapije.

Liječenje ljekovitim biljem – fitoterapija

Fitoterapija je metoda liječenja koja koristi biološki i farmakološki ljekovite aktivne tvari iz biljaka. One utječu na ljudski organizam u smislu očuvanja i održavanja zdravlja, prevencije i liječenja bolesti. Fitoterapija u širem smislu ne obuhvaća samo biljke, već i gljive i alge. Takva klasifikacija ima dugu povijesnu tradiciju. Status fitoterapije mijenjao se tijekom različitih razdoblja, od veličanja ljekovitog djelovanja biljaka u drevnim kulturama Indije i Kine do izjednačavanja s vračanjem u doba inkvizicije. Danas smo sve više svjedoci suživota suvremene medicine i fitoterapije, u želji da živimo u skladu s prirodom.

U slučaju bolesti, biološki i farmakološki aktivne tvari iz biljaka djeluju na patofiziološki uzrok bolesti i sudjeluju u procesu liječenja. Za prevenciju unaprijed uzimamo farmakološki aktivne tvari iz biljaka kako bismo spriječili nastanak bolesti. Očuvanje zdravlja obično podrazumijeva cijeli niz mjera i vrlo je kompleksan pojam koji uključuje tjelovježbu, pravilnu prehranu, dovoljno sna te uzimanje vitaminsko-mineralnih suplemenata i biljnih pripravaka.

Fitoterapija, nažalost, nije dovoljno regulirana, i upravo iz tih razloga nailazimo na šaroliko društvo koje se bavi tim područjem, od samouvjerenih travara koji liječe i znaju sve, preko dobroćudnih bakica koje su od najranijeg djetinjstva rasle uz biljke i učile od predaka, do predanih znanstvenika koji ne prestaju postavljati relevantna pitanja. Ipak, u fitoterapiji je od iznimne važnosti razumjeti fine mehanizme djelovanja specifičnih pripravaka, te poznavati indikacije i kontraindikacije kao i doze koje je potrebno prepisati da bismo postigli željeno djelovanje.

I na kraju, završit ćemo riječima našeg cijenjenog fitoterapeuta Stribora Markovića: „Od biljaka sam naučio biti strpljiv. Sve na kraju dođe točno na svoje, čak i ako stablo treba narasti iz kamena.”

Meditacija

 

Meditacija je alat koji snažno koristiti našoj fiziologiji um-duh-tijelo,to je sredstvo ponovnog otkrivanja vlastite unutarnje inteligencije i potpuno prirodan način na koji se spajamo sa samim sobom-sa svojim pravim JA.

Za vrijeme meditacije aktivira se parasimpatički sustav te povećava lučenje serotonina i melatonina , povećava protok krvi do čak 200%, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, smanjuje broj otkucaja srca, snižava krvni tlak, smanjuje proizvodnju mliječne kiseline i količina hormona stresa.

Meditacija utječe na svaki aspekt vaše dobrobiti i može donijeti pozitivne promjene u vašem tijelu, utjecati na vaš mentalni pogled, povećati vašu krativnost i sposobnost donošenja odluka ,smanjiti stres te ukloniti brigu i tjeskobu

Meditacija je Vaš najvažniji sastanak u danu ! 

Za mene, meditacija je naš put do slobode, koji dolazi iz lakoće, a ne ozbiljnosti; od fleksibilnosti, a ne krute vezanosti za pravila. Želja mi je pojednostaviti tehniku meditacije i pomoći vam da joj se svakodnevno vraćate kako bi stalno imali pristup „vašoj unutarnjoj banci“, vašoj svijesti u kojoj se sva iskustva događaju.

 

Besplatne konzultacije o meditaciji  ( live ili online)– 15 min

Upoznajte meditaciju (transcendentalna tehnika) –  1 h

 • Meditacija kao alat/tehnologija
 • Benefiti meditacije
 • Mehanika otpuštanja stresa
 • Kako & kada meditirati
 • Vođena meditacija- 15 min

Tečaj osnova meditacije

 • Svjesnost u radnom okruženju – 2 x 1h
 • Svjesnost u svakodnevnom okruženju – 2 x 1h

Meditacija iskonskog zvuka ili (u originalu)

PSM  (Primordial sound meditation) tečaj  – 4 x 70 min

Poboljšajte svoju praksu

Razgovori o meditaciji + vođena meditacija45 min

  u grupi /individualno

Tomislav Karamatić

Certificirani instruktor meditacije Chopra centra.

Ayurvedska medicina

Ayurvedsko savjetovanje u holističkom pristupu podrazumijeva zdravu prehranu, meditaciju i prakticiranje joge, te podjednaku pozornost pridaje fizičkom i mentalnom zdravlju. Ovo savjetovanje pomoći će Vam da razumijete sebe i svoje tijelo u cilju postizanja sretnijeg i dužeg života. Prvi korak je utvrđivanje neravnoteže u tijelu dijagnostikom biorezonance, a zatim se u kombinaciji s terapijom biorezonance, detox programom i individualnim planom prehrane postižu dobrobiti za kvalitetniji život. Neki od pozitivnih učinaka ayurvede su jačanje imuniteta, prevencija različitih bolesti i poremećaja, detoksikacija organizma i ravnoteža hormona.