PRIČA O KOLAGENU

Nedavno sam bila sudionik jednog simpozija i jako sam se razveselila kada sam vidjela koliko se pažnje konačno počelo posvećivati priči o kolagenu. Iako sam već podulje razmišljala da trebam svakako nešto napisati na tu temu , ovo mi je sada bio izravan poticaj.

Proces starenja počinje našim rođenjem, a naglo se ubrzava nakon 50te godine. Upravo bismo u tom razdoblju puno više pažnje trebali posvećivati koži, kostima i zglobovima. Našem je tijelu potrebna podrška i substitucija izvana jer jednostavno tijelo više nije sposobno dovoljno proizvesti. Sigurno da genetika u svemu tome igra veliku ulogu, ali i naš način života, šta jedemo i da li se dovoljno krećemo, što je u suvremenom životu postao poseban problem.

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem tijelu i čini 30 % svih proteina u našem tijelu. On spada u kategoriju tzv. strukturnih proteina i nalazimo ga svugdje gdje je potrebna čvrstoća i elasticitet vezivnog tkiva, kože, tetiva, hrskavice, kostiju, mišića, pa i krvnih žila. Sastoji se od dugačkih, proteinskih lanaca, a najviše su zastupljene amninokiseline poput glicina, prolina i hydroxiprolina.

Ovisno o tipu i funkciji kolagena, produciraju ga i različite stanice. Fibroblasti i osteoblasti stvaraju kolagen tipa I i III, dok hondrociti pretežno stvaraju tip II. Kolagenska vlakna sadrže oko 1000 aminokiselina poslaganih u polipeptidni lanac. Tek kada se tri takva lanca uvrnu jedan oko drugoga u trostruki helix nastaje podloga za stvaranje kolagenskih vlakna. Kasnije kolagenska vlakna tvore doslovce jednu mrežastu strukturu koja onda ima i svoju funkciju, ovisno u kojem se tkivu ta vlakna nalaze. Danas razlikujemo zapravo 28 tipova kolagena, mi ćemo se usredotočiti na one koji su najzastupljeniji. Povrh toga vrijedi osnovno pravilo, što više kolagena, više čvrstoće i elastičnosti.

 

Za ljepotu kože najbitniji je kolagen tipa I i III. Kolagen tipa I daje koži istovremeno stabilnost i elastičnost, dok kolagen tipa III daje prvenstveno elasticitet.

Kolagen je uz vodu , jedan od glavnih sastavnih dijelova naše kože. Mlada koža ima puno vode, dobro je hidratizirana i puno kolagena koji se dobro i redovito obnavlja.

Da li piti ili mazati, pitanje je sad? Znanstveni radovi potvrđuju da je ipak bolje piti. Kolagenske kreme trebali bi nanositi nekoliko puta dnevno, a zbog veličine kolagenske molekule , kreme ne prodiru u dublje slojeve. Konzumiranjem kolagenskih peptida povećavamo vlažnost kože i elasticitet i smanjujemo bore i opuštenost kože. Bioaktivne kolagenske peptide treba uzimati kroz dulji period, barem 3 mjeseca u dozi od 2,5-5 grama. Na taj se način može očekivati jedno poboljšanje do 20%. Studije su isto tako pokazale da višemjesečno uzimanje kolagenskih peptida čak može smanjiti celulit, taman imate vremena da krenete u akciju do iduće sezone kupaćih kostima!

Pripremajući ovaj članak pročitala sam statistiku koja me iskreno užasnula: ukoliko s 20 godina imamo sadržaj kolagena 100% i svake godine gubimo 1,5%, onda već s 35 godina imamo samo 80%. Nisam željela dalje računati…
Genetske faktore naravno ne možemo mijenjati, ali način života možemo. Produkcija kolagena naglo pada s niskom razinom estrogena, što se redovito događa u menopauzi. Kriva prehrana, pušenje, stres , prekomjerna izloženost suncu, manjak vitamina C- koji usput usporava razgradnju kolagena i potiče stvaranje fibroblasta-sve su to faktori koji djeluju na ove osjetljive procese u tijelu.

Posebno bih vam skrenula pažnju na prekomjerno konzumiranje šećera. Onoga časa kada glukoza i fruktoza dođu u krv, odlaze i do kože i kolagena. Tu nastaje jedna specifična reakcija koja sljepljuje vlakna kolagena i šećera i na taj način nestaje elasticitet.
Kolagen je uvijek životinjskog porijekla. Obavezno ga treba uzimati zajedno s vitaminom C koji stabilizira trostruki helix i usporava njegovu razgradnju. Ukoliko stvarno želite lijepu kožu i iza 50te, trebali bi svakako konzumirati kolagenske napitke. Pijte dovoljno tekućine, izbjegavajte slatko, pušenje i jako izlaganje suncu.
Danas na tržištu postoje i biostimulatori kolagena koji se mogu aplicirati u željene regije na licu i tijelu i koji stvarno imaju zadivljujući efekt. Ovakvo direktno apliciranje u određeno područje je izuzetno efikasan način nadoknaditi kolagen. Za ovaj tretman možete nam se obratiti s punim povjerenjem.

Možda će vas i ovo zanimati