Vratite koži tonus i elasticitet polilaktičnom kiselinom

Tijekom karijere svatko se od nas susreće s preparatima i postupcima koji nam postanu posebno dragi. S obzirom na to da gotovo sve moje pacijentice posebnu pažnju posvećuju njegovanom i prirodnom izgledu, tretmani poli-L-laktičnom kiselinom su se pokazali idealnima. Rezultati vidljivi nakon aplikacije bili su zadivljujući, i stoga svoje oduševljenje želim podijeliti s Vama.

Poli-L-laktična kiselina je biokompatibilna sintetička tvar nalik na mliječnu kiselinu koja je dio prirodnog sastava našeg tijela. Ona pripada kategoriji kolagenskih biostimulatora i snažno potiče vlastitu proizvodnju kolagena. Na taj način nadoknađuje izgubljeni volumen, te, što je posebno važno, vraća koži tonus i elasticitet. Poznato je da postoje različiti tipovi kolagena. Tijekom procesa starenja odnos tipova kolagena u koži se mijenja. Mlada koža sadrži oko 80% kolagena tipa I i oko 15% kolagena tipa III. Sposobnost kolagena da se prirodno obnovi svake godine smanjuje se za 1 do 1,5%. To znači da duboko u dermisu, u ekstracelularnom matriksu koji čine kolagen, elastin i hijaluronska kiselina, dolazi do strukturnih i funkcionalnih promjena čija je posljedica nastanak bora.

 

Još bih jednom htjela naglasiti da je PLLA biokompatibilan i biorazgradiv sintetički polimer koji se vrlo sporo razgrađuje. Sam tretman je ugodan i bezbolan, i zahtijeva minimalno vremena za oporavak. Nakon detaljne konzultacije, na ciljano područje prvo apliciramo anestetičku kremu koja djeluje oko pola sata. Na licu se javlja lagan osjećaj utrnulosti, što je očekivano i poželjno. PLLA preferiram aplicirati tankom, tupom kanilom kroz samo nekoliko ubodnih točaka, kako bih što manje traumatizirala područje lica. Može se dogoditi da prva dva dana osjećate laganu otečenost jer se sadržaj ampule rastvara s dosta fiziološke otopine. Nakon resorpcije fiziološke otopine ostaju samo čestice PLLA koje ubrzo okruže fibroblasti, stanice koje potiču razvoj vezivnog tkiva, te proces regeneracije započinje proizvodnjom toliko potrebnog kolagena. Novonastali kolagen traje i do dvije godine, što je dodatna pogodnost za svakoga tko se odluči na ovaj tretman.

Postupak je potrebno napraviti 2-3 puta u razmaku od nekoliko tjedana, a za proces održavanja dovoljno ga je ponoviti za 18 mjeseci. Nakon ovog tretmana koža je definitivno napetija, ima bolji tonus i djeluje ispunjeno, a konture lica su ponovno vidljive uslijed regeneriranog elasticiteta vezivnog tkiva. Naposljetku, važno je istaknuti da se preparat izvrsno podnosi. Alergijske reakcije za sada nisu poznate, a komplikacije se uglavnom svode na laganu otečenost nakon aplikacije, crvenilo i eventualne male podljeve na mjestu uboda. Svi ovi simptomi nestaju unutar 48 sati, čak i kod vrlo osjetljivih osoba. Nadam se da će moje oduševljenje biti zarazno i da ćemo uskoro podijeliti dobra iskustva!

Možda će vas i ovo zanimati