Akne u odrasloj dobi

Tijekom svog, sad već s ponosom mogu reći dugogodišnjeg, profesionalnog iskustva shvatila sam da pojavu akni u odrasloj dobi treba sagledati u širem kontekstu cjelokupnog stanja organizma. Stanje naše kože često je ogledalo onoga što se u nama zbiva na različitim razinama. Tradicionalna kineska medicina na principu yina i yanga povezuje funkcionalni krug pluća i debelog crijeva u jednu cjelinu. Funkcionalnom krugu pluća pripada i koža. Procesi koji se događaju duboko u tijelu, u crijevima, stoga će se odražavati i na površini, na našoj koži.

Drevna kineska medicina vjerojatno nije znala za crijevni mikrobiom kao takav, ali je vrlo dobro uočila poveznice o kojima govori i današnja zapadna medicina. Pacijenti s aknom rijetko osluškuju nenametljiv šapat svog tijela, i umjesto toga posežu za instant rješenjima: istisnu poneki prištić i brzo ga sakriju ispod debelog sloja pudera ili „idealne“ kreme koja pokriva sve!

No želite li zaista dugotrajno rješenje za svoj problem s aknama, započnite u dubini svojega tijela,  crijevnim mikrobiomom.

Svakodnevni stres, loše prehrambene navike, kao i uzimanje antibiotika narušavaju ravnotežu crijevnog mikrobioma. Dolazi do disbioze crijeva, bakterije počinju lučiti različite toksine, u crijevima raste koncentracija gljivica. To dovodi i do hormonskih poremećaja – ne smijemo naime zaboraviti kolika je uloga estroboloma. Danas je poznato da u crijevu postoje specifične nakupine crijevnih bakterija tzv. estrobolomi koji reguliraju razinu estrogena u tijelu putem enzima beta glukuronidaze.  Teško je uopće opisati koliko je hormonalna ravnoteža u tijelu osjetljiv sustav i koliko su brojni simptomi koji nastaju uslijed poremećaja i neravnoteže hormona. U ovom slučaju je dovoljan i mali disbalans između estrogena i testosterona da nam lice „ procvate“ u ružnim i bolnim aknama.

Problemu akni u odrasloj dobi svakako treba pristupiti s više strana. Na samom početku preporučujem detaljnu dijagnostiku biorezonancom, kako bismo utvrdili koje namirnice pacijent smije konzumirati. Pravilnom prehranom te uzimanjem adekvatnih probiotika i mikronutrijenata vraćamo crijevni mikrobiom u ravnotežu i smirujemo upalne procese. Redovita biorezonantna terapija ubrzava regulaciju crijevne flore te pospješuje uspostavljanje nove ravnoteže kao i izlučivanje štetnih tvari koje sprječavaju nesmetano odvijanje procesa u tijelu.

Izuzetno je važna i pravilna njega lica neagresivnim preparatima. Začepljene pore i upaljene akne svakako zahtijevaju profesionalno čišćenje lica. Tretmane nadopunjavamo mezoterapijom s individualno pripremljenim koktelima aktivnih tvari koje smiruju upalne procese i smanjuju pore, te obnavljaju oštećenu kožu. Posebno se dobrom pokazala i terapija IPLom, odnosno specijalnom Acne Dual sondom koja koristi pulsirajuće svjetlo određene valne duljine.

Uspjeh nažalost ne dolazi preko noći – u početku će Vam svakako trebati strpljenja i samodiscipline. Mi smo tu da Vas u tome podržimo i omogućimo Vam da postignete svoj cilj: lijepu, čistu kožu čiji sjaj odražava zdravlje cijelog organizma!

Možda će vas i ovo zanimati