Histaminske reakcije i kako ih prepoznati i liječiti

Postoje teme za koje mi se čini kako je o njima sve već rečeno i o kojima „svi sve znaju“, pa ne želiš biti jedan od onih koji ih ponavljaju po ne znam koji put. No potaknuta svakodnevnom praksom, zaključujem da bi ipak bilo potrebno napisati koju riječ na temu histaminskih reakcija, jer se pokazuje da u mnogim slučajevima njihovi vrlo neugodni simptomi ostaju neprepoznati.

Lista simptoma je podulja, jer gotovo da nema sustava u tijelu koji nije zahvaćen. Na njoj se mogu naći  začepljen nos, kihanje, otežano disanje, astma, svrbež, osip, crvenilo kože, otečenost kapaka, proljev, grčevi, nadutost, žgaravica, mučnina, povraćanje, lupanje srca, pad krvnog tlaka, vrtoglavice, glavobolje, depresija, anksioznost,  menstrualni grčevi – možda sam čak ponešto i izostavila!

Sigurno ćete se zapitati kako je ovakvo šarenilo simptoma uopće moguće? Pokušat ću dati pojednostavljeno objašnjenje. U tijelu postoje 4 vrste receptora za histamin:

  • H1 receptori su široko rasprostranjeni u različitim tkivima, u mozgu, glatkim mišićima, endotelnim stanicama i limfocitima;
  • H2 receptore nalazimo u mozgu, žlijezdama za vanjsko i unutarnje izlučivanje, plućima te krvožilnom, probavnom, mokraćnom i reproduktivnom sustavu, kao i u koži;
  • H3 receptori su pretežno locirani u središnjem živčanom sustavu, posebice u dijelu mozga koji se naziva hipotalamus;
  • H4 receptori moduliraju aktivnost brojnih stanica, eozinofila i limfocita, uključenih u upalne procese. Nalaze se u malim količinama pretežno u plućima, epitelnim stanicama bronha, glatkim mišićima, te endotelnim stanicama.

Histamin je biogeni amin, jedan od tipova neurotransmitera koji ima funkciju medijatora akutnih alergijskih reakcija. U tijelu postoje stanice pod nazivom mastociti koje su posrednici u različitim upalnim procesima. U slučaju kontakta alergena i antitijela, mastociti izlučuju histamin koji se spaja na različite H receptore i prouzročava cijeli niz reakcija i navedenih, nimalo ugodnih simptoma. Kako je naše tijelo zapravo savršeno, u njemu postoji i diaminoksidaza (DAO), enzim koji razgrađuje histamin i smiruje njegovo djelovanje. Problemi nastaju ukoliko dođe do nesrazmjera između količine histamine i enzima DAO. Najveća aktivnost tog enzima razvija se u epitelnim stanicama crijeva i u posteljici za vrijeme trudnoće.

I tako ponovno dolazimo do crijevnog mikrobioma koji je odgovoran za očuvanje epitelnih stanica crijeva. Nisku koncentraciju enzima DAO može uzrokovati disbioza crijeva, poremećaj propusnosti crijeva, ali i unos inhibitora enzima poput alkohola, mate čaja, crnog čaja, te lijekova (opijata, analgetika, antireumatika, antiaritmika, lokalnih anestetika, antihipertenziva). Gotovo je nemoguće opisati koliko naše prehrambene navike utječu na naše zdravlje!

I samu me iznenadila činjenica da u gore navedenoj lepezi simptoma čak i menstrualni grčevi mogu biti povezani s histaminom.  Što se zapravo događa? Kao neurotransmiter, histamin može stimulirati sintezu estrogena vežući se za H1 receptore u endotelnim stanicama, što potiče proizvodnju estrogena, pa čak i prostaglandina, ali ne i progesterona, hormona koji smiruje takve reakcije. Svakodnevni stres također može smanjiti koncentraciju progesterona u tijelu, što može izazvati smanjenu aktivnost enzima DAO. Ta povezanost svih procesa u organizmu zaista je fascinantna, i izaziva divljenje prema složenosti i slojevitosti našeg organizma.

Potvrdu poremećaja aktivnosti DAO možete dobiti laboratorijskim pretragama kojima se ispituje aktivnost DAO enzima u serumu odnosno koncentracija histamina u krvi, stolici ili urinu. Deficit  vitamina B6 i C, odnosno bakra, također može pospješiti ovu bolest.

Što možemo učiniti? Za početak, nužno je izbaciti sve namirnice koje sadrže histamin, odnosno uvijek konzumirati svježe namirnice jer razgrađivanjem bjelančevina u mesu, ribi, jajima i mliječnim proizvodima raste koncentracija histamina. Oslobađanje histamina može nastati i podgrijavanjem jela. Histamin se sigurno ne razgrađuje kuhanjem!

Ne želim Vas obeshrabriti, ali popis namirnica koje se bar neko vrijeme ne smiju konzumirati je podulji. Alkohol je zabranjen – zaboravite na pivo, pjenušac, vino. Preporučujem izbjegavanje ribe i morskih plodova, jer rijetko tko od nas ima mogućnost konzumirati posve svježu ribu. Posebno izbjegavajte riblje konzerve. Razne vrste mesnih prerađevina su također na listi, pogotovo sušeno i dimljeno meso; nažalost, i određene vrste povrća poput rajčice, špinata, patlidžana, gljiva i avokada. Voće svedite na minimum. Mliječni proizvodi, pogotovo tvrdi sirevi i oni s plemenitom plijesni, također nisu poželjni. Uvijek je najbolje individualno provjeriti namirnice i tome se prilagoditi. Svakako preporučujem uzimanje pre- i probiotika (barem 12 tjedana) za oporavak crijevne sluznice i mikrobioma. Izuzetno dobro iskustvo imam i s biorezonantim terapijama koje upotpunjuju cijeli proces ozdravljenja. Nije tajna da sam veliki pobornik fitoterapije – tako npr. postoji prirodni antihistaminik, kvercetin, polifenol iz grupe flavonoida obogaćen C vitaminom, koji doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Budite uporni, jer zaista je moguće tijelo vratiti u ravnotežu! Morate mu samo dati priliku, uz mali doprinos sa svoje strane, i bit ćete bogato nagrađeni.

Možda će vas i ovo zanimati