Mala abeceda probiotika

Suvremeni način života u današnje vrijeme izuzetno utječe na razvoj pogotovo kroničnih bolesti. Znanstveno je dokazano da  iako dulje živimo, zadnje godine života provodimo nekvalitetno boreći se sa kroničnim oboljenjima.

Kako naše svakodnevne navike utječu na naše zdravlje

Nažalost je osnovni uzrok ovakve situacije naš stil života – nekvalitetna, nezdrava i neredovita prehrana, premalo kretanja i svakodnevni stres. Danas se zna da gotovo presudnu ulogu u tome igra zdravo crijevo i mikrobiom čineći 80% imuniteta svakog čovjeka. Prateći podatke koji se objavljuju u znanstvenoj zajednici uočavamo brzi rast različitih upalnih bolesti sa svim negativnim posljedicama za zdravlje svakog čovjeka. Svi mi uočavamo porast bolesti suvremenog čovjeka, alergije, bolesti metabolizma, pa čak i različite oblike psihičkih oboljenja. Jedna od učestalijih dijagnoza postaje disbioza crijeva , odnosno poremećena ravnoteža bakterija koje žive u našim crijevima. Znanstveno je dokazano da crijevne bakterije proizvode neurotransmitere koji direktno utječu na rad našeg mozga. Mikrobiom igra jednu od glavnih uloga u našem tijelu, izgrađuje barijeru crijeva prema štetnim utjecajima koji dolaze izvana, omogućava razgradnju otrovnih i štetnih tvari i njihov transport, ali i asimilaciju i proizvodnju tvari koje su vitalno potrebne za normalno funkcioniranje svakog organizma.

Sve ove izuzetno važne okolnosti prepoznala je naravno i industrija i svjedočimo doslovce poplavi različitih probiotičkih preparata. Upravo sam zato odlučila napisati na što trebamo obratiti pažnju prilikom kupnje probiotika koje i sama izuzetno puno koristim u svojoj svakodnevnoj liječničkoj praksi, ali i osobno.

Na prvo bih mjesto svakako stavila sigurnost sojeva bakterija koje se koriste u različitim preparatima. Ti sojevi moraju zadovoljavati stroge internacionalne propise i imate certifikate poput GRASA, te dozvole od WHO, WGO i FDA. Na kutiji mora biti čitljivo otisnuto koliko bakterija taj preparat sadrži. Prema svim relevantnim istraživanjima to bi trebalo biti 10 na devetu odnosno 1  milijarda bakterija u jednom gramu što garantira da se u preparatu nalazi dovoljno bakterija koje su sposobne preživjeti.

Probiotske bakterije trebaju biti aktivne, a to se događa u prvih 24 sata nakon njihove aktivacije. Upravo iz tih razloga mnogi dodaci prehrani, ali i mliječni proizvodi ne zadovoljavaju te kriterije. Jako malo probiotika imaju studije koje potvrđuju razmnožavanje probiotskih kultura nakon davanja što je jedan od glavnih ciljeva terapije.

Bakterije trebaju biti sposobne preživjeti transport do crijeva, a preparati trebaju biti stabilni. U svakodnevnoj upotrebi se pokazalo da je najbolje da se mogu držati na sobnoj temperaturi i da se bakterije aktiviraju neposredno prije upotrebe što je najčešće u obliku praha.

Preparati ne smiju sadržavati šećer, gluten ili životinjske proteine.

Terapija probioticima

Ne postoji univerzalni probiotik koji rješava sve probleme. Različite indikacije zahtjevaju terapiju različitim mješavinama probiotičkih kultura. Najpravilnije bi bilo napraviti analizu stolice na mikrobiom, vidjeti koji sojevi nedostaju i tek onda individualno propisati terapiju. Tokom terapije je poželjno hraniti mikrobiom kako bi te mlade kulture bakterija opstale i razmnožile se, što se postiže pravilnom prehranom i probioticima.

I na kraju možda najvažnije- optimalna kombinacija različitih bakterijskih sojeva. Najveća efikasnost se postiže sinergijom različitih sojeva. Ne podnose se sve bakterije dobro, dapače, često se razvija jedna vrsta konkurencije i borbe koja će šta uzeti o čemu pak ovisi i njihovo preživljavanje.

Ukoliko imate ozbiljne poremećaje crijevnog mikrobioma, terapiju treba provoditi barem 6 mjeseci. Svakako se konzultirajte sa stručnjacima o promjeni načina prehrane. Uzmite si vremena prilikom kupnje probiotika, informirajte se, nadam se da sam vam barem malo pomogla da izaberete pravu stvar kako bi imali bolje i kvalitetnije sutra.

Možda će vas i ovo zanimati