Endometrioza i mikrobiom

Endometrioza je bolest kod koje se dijelovi tkiva endometrija, sluznice maternice, nasele na potrbušnici i površini trbušnih organa. To tkivo odgovara na hormonske promjene jednako kao i endometrij u maternici. Endometrioza često uzrokuje grčeve, bolove, iritaciju, pa čak i krvarenje i stvaranje ožiljkastog tkiva. Statistika kaže da 15% žena u fertilnoj dobi ima ovaj problem. Danas je još nejasno na koji način stanice endometrija dospijevaju u trbušnu šupljinu. Pretpostavlja se da se taj proces događa tijekom menstruacije, kada mali dio krvi sa stanicama endometrija putem jajovoda i jajnika dospijeva u trbušnu šupljinu. Endometrioza je nasljedna u oko 50% slučajeva.

Mikrobiom ženskih spolnih organa

Kao što crijevo ima svoj mikrobiom, tako i maternica, ušće maternice i vagina također imaju svoj specifični mikrobiom. Endometrij sadrži nešto manji broj mikroba od cerviksa i vagine, ali je prisustvo Lactobacillusa u dovoljnoj količini vrlo bitno. Poremećaj mikrobioma endometrija može biti uzrok subkliničke upale.

Pokazalo se da mikrobiom i u ginekološkim bolestima igra vrlo značajnu ulogu. Danas je poznato da u crijevu postoje specifične nakupine mikroba, tzv. estrobolomi. Oni moduliraju cirkulaciju estrogena između jetre i crijeva te reguliraju razinu estrogena u tijelu. Mikrobi u estrobolomu proizvode beta glukuronidazu, enzim koji regulira aktivnost estrogena. Ukoliko postoji disbioza crijeva, dolazi i do poremećaja  aktivnosti beta glukuronidaze. Estrobolom u žena s endometriozom luči povećane količine beta glukuronidaze, što dovodi do povećane razine estrogena sa svim negativnim posljedicama. Kod endometrioze je dokazana snižena razina Lactobacillusa, a povišena razina patogenih gram-negativnih bakterija, što dovodi do daljnjeg poremećaja hormona. Uzimanje estrogenskih preparata i fitohormona može donijeti samo kratkotrajno poboljšanje, nakon čega se simptomi dalje pogoršavaju.

Suvremeni način života pogoduje stvaranju velikih količina slobodnih radikala koji pospješuju oksidativne procese u tijelu i starenje stanica. Na taj se način proces regeneracije stanica crijeva, kao i obnova crijevnog mikrobioma, usporava.

Endometrioza zbog složenosti problema zahtijeva kompleksan i višeslojan pristup. Već su u tradicionalnoj kineskoj medicini crijevo opisivali kao sjedište našeg zdravlja. Danas pouzdano znamo da je to zaista tako. Vjerojatno dobro poznajete problem nadutosti, pritiska u trbuhu, žgaravice, osjećaj umora i depresije, pada koncentracije, te pojave nečiste kože bez sjaja – sve to mogu biti popratne pojave poremećenog rada crijeva.

Kako crijevo očistiti i ojačati mikrobiom na prirodan i učinkovit način?

Pacijentima bih prvo preporučila čišćenje crijeva i korekciju kiselosti organizma.

Ostaci hrane i otpadne tvari mogu se zadržati u prostorima među crijevnim resicama, što pojačava procese truljenja i lučenja toksina. Upravo ti procesi u znatnoj mjeri utječu na mikrobiom crijeva. Idealnim se pokazao Mikrosan eliksir koji sadrži ekstrakte 24 različite biljke te 31 mikroorganizam u kombinaciji sa zeolitom. Tom kombinacijom tijelo dobiva vitamine, minerale i elemente u tragovima, ali i flavonide koji u kombinaciji sa zeolitom omogućavaju antioksidativno djelovanje vitamina. Zeolit pak, uz mnoga svoja djelovanja, regulira i pH organizma, uklanja toksične tvari i teške metale, te ima izvrsnu sinergiju s probioticima.

Jamačno je i način prehrane u ovom procesu od neizmjerne važnosti. Preporučujem individualni program prema točnim uputama nakon testiranja biorezonancom. Obvezno je uzimanje probiotika tijekom najmanje 12 tjedana, uz biorezonantnu terapiju koja djeluje kao dodatni katalizator svim ovim procesima.

U većini slučajeva pacijentice već nakon mjesec dana osjećaju veliku razliku, u smislu ublažavanja bolova i nelagode koja nastupa neposredno prije menstruacije.

Kompleksnu terapiju treba provoditi najmanje 12 tjedana.

Možda će vas i ovo zanimati