Detoks tretmani

Detoks program

Detoks je postupak kojim se uspostavlja ravnoteža u tijelu te omogućava skladan rad probavnog, živčanog i hormonskog sustava, kao i izlučivanje štetnih tvari putem bubrega, jetre i crijeva. Detoks povećava energetsku razinu našeg tijela i pospješuje nesmetan tok energije u tijelu. Također, eliminira i neutralizira nakupljene toksine koji se vežu za masti i na taj način blokiraju pravilan rad i sposobnost regeneracije organizma te sprječava nastanak kroničnih oboljenja i jača imunitet.

Individualno prilagođen detoks tretman obuhvaća ajurvedsko savjetovanje, dijagnostiku biorezonancom nakon koje se kreira program prehrane specifično prilagođen klijentu, te cijeli niz terapijskih postupaka koji ovise o stanju organizma. 

Detoks tretman sastoji se od unutrašnjeg nauljivanja organizma nezasićenim masnoćama poput gheeja i sezamova ili kokosova ulja, u kombinaciji s vanjskim nauljivanjem u obliku masaže pod nazivom abhyanga, koja pomoću toplog sezamovog ulja potiče  izbacivanje toksina iz organizma. Abhyanga masaža hrani cijelo tijelo, smanjuje učinke starenja, povećava tonus i snagu mišića, podmazuje zglobove, pospješuje cirkulaciju, potiče rad unutarnjih organa, pomaže ukloniti nečistoće iz tijela, ubrzava tok limfe te tako pospješuje detoksikaciju, povećava izdržljivost, smiruje živčani sustav, poboljšava vid, omogućuje bolji i dublji san te omekšava i zaglađuje kožu.

Nakon masaže slijedi swedanam ajurvedska sauna, herbalizirana parna kupka cijelog tijela u kojoj se zagrijavanjem i znojenjem  potiče izbacivanje toksina. Potom obvezno slijedi tuširanje kojim se ispiru nakupljeni toksini s površine tijela. Ukoliko su poremećaji u tijelu i nadalje prisutni, preporučuju se topli ljekoviti oblozi u području jetre. Ovi se tretmani provode svakodnevno nekoliko dana, a potom slijedi čišćenje organizma specifičnim biljnim laksativima. Cijeli proces prati ciljano kreiran način prehrane. Budući da nakon navedenih postupaka crijevo može biti osjetljivo, sluznicu valja smiriti i obnoviti ljekovitim klizmama i probioticima. 

Također, vrlo su česta i bolna stanja lokomotornog sustava. U tom slučaju preporučujemo terapiju i masažu pindama, zavežljajima koji sadrže ljekovito bilje natopljeno u ulju. 

Shirodhara je jedna od najpopularnijih ajurvedskih terapija toplim , ljekovitim uljem koje se izlijeva u tankom mlazu u području prednjeg dijela glave, odnosno čela. Sanskrit se sluša, a ne prevodi, ali ću u ovom slučaju ipak napraviti iznimku. Shira znači glava, a Dhara energetski tok. Ovim terapeutskim postupkom reguliramo energetske tokove u području glave. Aplikacija toplog ulja u tankom mlazu u području čela djeluje blagotvorno na hipotalamus i hipofizu i ima jako sedirajuće djelovanje. Prema ajurvedskoj medicini na tijelu postoje posebne točke tzv. marme , pa tako i u području glave. Kod ovog oblika terapije dolazi do jake aktivacije marma točaka na glavi, pojačava se cirkulacija i dolazi do vazodilatacije, čime potičemo i bolju cirkulaciju krvi u mozgu. Shirodharom reguliramo stres i hormone povezane s tim stanjem i izazivamo stanje duboke opuštenosti. U današnja turbulentna vremena preporuča se svakako započeti s abhyangom kako bi se tijelo i um pripremili za ovaj tretman, a tek onda nastaviti shirodharom. Nažalost ima ljudi koji su toliko pod stresom da u početku jedva izdrže petnaestak minuta ovog tretmana. Vrijeme terapije se postupno produljuje dok se ne dođe do nekih čedrdesetak minuta trajanja. Na ovaj način umirujemo um, poboljšavamo san, hranimo kosu i kožu glave, poboljšavamo koncentraciju, ublažavamo određene psihičke probleme poput strahova i depresije, te djelujemo na jake glavobolje.

Udwarthanam je ajurvedski terapeutski piling dubokog tkiva pri kojem se topla smjesa ulja i biljnog praha nanosi po tijelu intenzivnim potezima tako da utječu na opći metabolizam, cirkulaciju, limfni tok , metabolizam masti i tromost.
Kako bismo pojačali njene dobrobiti i izlučivanje toksina i sluzi iz tijela, udwarthanu ćemo završiti swedanom, ajurvedskom saunom.
Provođenje barem nekoliko udwarthanam tretmana uzastopno ili periodično pomaže u postizanju dugotrajnih rezultata.
Udwarthanam služi i kao priprema organizma za Nasya tretman čišćenja sinusa.
Ajurvedski terapijski biljni piling preporučuje se kod poremećaja u načinu života, pretilosti, dijabetesa, zadržavanja tekućine, težine, nedostatka energije, stresa, depresije, umora, celulita i tako dalje.

Ubtan

Obredi ljepote u Indiji vezani su uz ajurvedu, tradicionalnu znanost o životu koja koristi cvijeće, bilje i hranu kako bi balansirala tri tipa doše (vata, kapha i pitta) koji su prisutni u svima nama, a jedna od njih je urođeno dominantna. Kad su doše u ravnoteži, ljepota i zdravlje dolaze do punog izražaja. Upotreba zlatnožutog praha kurkume jedan je od načina balansiranja doša.
Ubtan maska za tijelo čisti, tonificira, pomlađuje i posvjetljuje kožu, a uobičajena ubtana formula ima moćno antioksidacijsko i UV zaštitno djelovanje, te pomaže ujednačiti ten.

Kati basti je tretman uljnim oblogama u smislu da se na bolno mjesto napravi krug od tijesta u koji se ulijeva toplo ulje . Ulje prodire i u dublje slojeve tijela pa indirektno djeluje i na živčani sustav. Nakon 40-ak minuta, ulje se odstranjuje, te se radi lagana masaža tretiranog područja.
Ovaj tretman pojačava cirkulaciju tog dijela tijela, opušta tkivo i vraća osjećaj lakoće.
Preporučuje se kod lumboishialgie , krutosti u donjem djelu leđa i bolovima u području trtice.

nasya2

Nasya

Riječ nasya na sanskritu znači “nos”ili “nosni prolaz”. Prema ajurvedi, nosnice su “vrata” mozga. Ako je disanje otežano, životna energija (prana) postaje neuravnotežena što može negativno utjecati na neurološki i fiziološki sustav.
Nasya spada u jedan od najpopularnijih ajurvedskih tretmana. Razlog tomu je jednostavnost i brzina pripreme samog tretmana te naravno, njegov blagotvoran utjecaj na cjelokupno zdravlje. Tretman uključuje masažu glave i ramena, inhalaciju dišnih puteva te aplikaciju herbaliziranog ulja u nosnice.
Nasya pomaže u uklanjanju toksina iz tijela te povećava cirkulaciju u području glave i vrata. Time se olakšavaju simptomi povezani s bolestima glave i vrata i omogućava slobodno disanje.
Preporučuje se za čišćenje dišnih puteva i sinusa, kod bolesti uha, grla i nosa, kod alergija i raznih vrsta glavobolja, za uklanjanje emotivnih blokada, te smirivanje uma i živčanog sustava. Herbalizirano ulje koje se koristi u tretmanu poznato je kao nasya ulje.

Tretman Nasye igra važnu ulogu kod liječenja sljedećih tjelesnih i psiholoških stanja:
glavobolje i migrene, upale sinusa i bronhitisa, bolesti osjetilnih organa, bolova u ramenima, paralize lica, vrtoglavice, mucanja, moždanog udara, Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, epilepsije, bolesti štitnjače, cervikalne spondiloze, emotivnih i mentalnih blokada, depresije, straha, tjeskobe i ljutnje.

Infracrvena sauna

U ugodnom ambijentu manje saune s temperaturom od 60 do 230˚C pospješuje se detoksikacija organizma i gubitak kilograma. Vrijeme provedeno u sauni iznosi do 30 minuta, temperatura je niža nego u klasičnim saunama, a frekvencija grijača  usklađuje se s frekvencijom energije ljudskog tijela te se na taj način potiče znojenje. Znojenjem se izlučuju toksini iz bubrega, jetre i crijeva. Rezultati uporabe saune su mršavljenje, smanjenje znakova starenja, bolja prokrvljenost, jači imunosni sustav, normalizacija krvnog tlaka, kao i poboljšana cirkulacija, smanjenje stresa, te pojačan osjećaj ugode i opuštenosti. Nakon saune relaksacija se nastavlja tuširanjem, a gubitak tekućine u tijelu nadoknađuje se tekućinom i laganom hranom.