EPSTEIN – BARROV VIRUS TIHI NEPRIJATELJ NAŠEG TIJELA

Posljednjih godina zabilježen je značajan porast broja infekcija Epstein-Barrovim virusom. Sve više znanstvenih istraživanja povezuju ovaj virus s poremećajima u radu štitnjače, jetre i drugih organa.

Najpoznatija bolest koju uzrokuje Epstein-Barrov virus (EBV) je mononukleoza, popularno nazvana bolest poljupca. Prvi znakovi infekcije započinju temperaturom, malaksalošću i grloboljom, a popraćeni su glavoboljom i otečenošću regionalnih limfnih čvorova. Virus se vrlo lako prenosi kapljičnom infekcijom, ali i putem krvi. Provjerenim laboratorijskim pretragama bolest se u akutnoj fazi jednostavno i sigurno može dijagnosticirati. EBV izuzetno se dobro prilagođava i često mutira, tako da je vrlo veliki postotak  populacije inficiran. Kako imunitet ljudi sve više slabi , sve se češće javljaju subakutni i kronični oblici infekcije. Na pad imuniteta iznimno utječe moderan način života, loše prehrambene navike, premalo boravka u prirodi te toksini iz okoliša i elektrosmog, što su ujedno i uzroci sve veće učestalosti alergija. Upravo iz tih razloga se sve češće susrećemo sa subakutnim i kroničnim oblicima bolesti koji pacijentu stvaraju znatne probleme u svakodnevnom životu. Otegotna okolnost je i to što virus može bez problema preživjeti nekoliko sati, pa i do tri dana, izvan tijela. U tijelo ulazi uglavnom putem sluznica, usta, nosa i očiju.

Infekcija se može dijagnosticirati rutinski u laboratoriju , kontrolom IgG, IgM i antitijela na EBV u krvi pacijenta. Ako se radi o akutnoj infekciji, povišen je IgM jer antitijela pokušavaju djelovati na ovojnicu virusa. Onoga trenutka kad bolest prijeđe u kroničnu fazu, IgM se smanjuje, a raste IgG. Kod subakutnog i kroničnog oblika oboljenja, uz povišeni IgG, neznatno je povišen i IgM. Najsigurniji način dokazivanja ipak je DNA tipizacija PCR metodom kojom se dokazuje i intenzitet bolesti te se tako može pratiti uspješnost liječenja, a pretraga se kod nas može obaviti u Zavodu za transfuziju krvi u Zagrebu.

Razvoj simptoma ovisi prvenstveno o imunosnom statusu pojedinca. Infekcija ovim virusom ne mora nužno odmah izazvati i simptome. Epstein-Barrov virus spreman je čekati u organizmu i iskoristiti pravi trenutak za napad i širenje. Budući da napada različite sustave u tijelu, razvijaju se i različiti simptomi. Cilj virusa je na kraju napasti živčani sustav i živčane stanice. Do tada može boraviti u različitim organima-jetri, slezeni, mišićima, limfnim čvorovima-i čekati svoju priliku. Upravo iz tih razloga proizlaze raznoliki simptomi.

Najčešći simptomi su :

*glavobolja-zbog infekcije određenih dijelova mozga

*vrtoglavica-zbog infekcije organa za ravnotežu, slušnog živca ili vestibularisa

*epilepsija-zbog infekcije određenih dijelova mozga

*psihički problemi-zbog infekcije određenih dijelova mozga ili simpatikusa

Među mogućim simptomima su i umjereno povišena tjelesna temperatura, problemi s koncentracijom i pamćenjem, poremećaj spavanja, kronični umor i malaksalost, bolovi u području tokova senzibilnih živaca, poremećaj rada štitnjače i jetre, česte urinarne infekcije ( pogotovo streptokokne), povećanje slezene, otečenost limfnih čvorova, bolovi u zglobovima i mišićima, promjene u krvnoj slici i učestalost određenih karcinoma. Glutation je najjači antioksidans u našem tijelu i igra ključnu ulogu u regulaciji antioksidativnog procesa u EBV inficiranim stanicama. Razina glutationa je kod ove bolesti snižena jer infekcija tim virusom pojačava oksidativni stres u organizmu.

Mogućnosti terapije su dosta ograničene što se tiče konvencionalne medicine, nažalost ne postoji konačni lijek za ovu virusnu bolest. Oboljele osobe moraju kompletno promijeniti način života i prehrane, ojačati imunosni sustav, obavezno uravnotežiti crijevnu floru, napraviti opću detoksikaciju organizma, u pojačanoj dozi uzimati cink, selen, vitamine C i E, koenzim Q10, a i sublingvalni glutation se pokazao izvrsnim. Meni se osobno biorezonantna terapija pokazala kao idealna nadopuna ovim metodama prirodnog liječenja. Tretmani biorezonancom djeluju antivirusno, jačaju imunitet i crijevnu floru. U prvoj fazi terapije simptomi se mogu čak i pojačati te u tom obliku trajati i do dva tjedna, no u radu s pacijentima se pokazao izuzetno pozitivan utjecaj biorezonance na klinički tijek bolesti. Riječ je o vrlo tvrdokornom virusu pa pacijenti moraju biti uporni i strpljivi da bi postigli željene rezultate i došli do značajnog poboljšanja. Ukoliko se nađete u iznimnim životnim situacijama svakako obratite pažnju na aktivnost vašeg tihog neprijatelja koji samo čeka takve prilike.

Dr. med. Jeannette Gjurić

Možda će vas i ovo zanimati