Grčevi u dojenčadi

Moji su poznanici konačno dobili bebu. Veselje je bilo nemjerljivo. Dugo su se pripremali na roditeljstvo, a onda je sve bilo drugačije nego što piše u knjigama, na forumima i Facebooku. Beba je vrlo brzo dobila dojenačke grčeve. Svi koji su ikada držali na rukama bebu koja ima grčeve, znaju što to znači. Zapravo je teško reći tko više pati – dijete ili roditelji.

Iako postoje različite teorije o uzroku toga poremećaja, ovom bih prilikom željela istaknuti ulogu crijevnog mikrobioma majke i djeteta.

Dobro je poznato da debelo crijevo i crijevni mikrobiom imaju izvanredno važnu ulogu u regulaciji imunosnog sustava. U tijelu postoje regulatorni T limfociti čije TH1 i TH2 stanice održavaju ravnotežu imunosnog sustava i reguliraju imunosne reakcije, dakle njihovu aktivaciju i deaktivaciju. Poznato je da imunosne stanice imaju receptore za spolne hormone, što posebno dolazi do izražaja za vrijeme menstruacijskog ciklusa. U trudnoći situacija je drugačija jer embrij ostaje u okruženju gdje prevladavaju TH2 stanice. Prilikom rođenja beba ima veliki nesrazmjer između tih stanica, visok broj TH2 i nizak broj TH1 stanica. Tijekom prvih tjedana bebina života trebala bi se uspostaviti njihova ravnoteža.

Ukoliko je trudnoća uredna, beba se razvija u sterilnim uvjetima. Pri porodu, prolaskom kroz vaginalni kanal, prvi puta dolazi do kolonizacije novorođene bebe bakterijama. Ponekad se beba mora roditi i carskim rezom. U tom slučaju je u mnogim klinikama već uobičajeno da se vaginalno stavlja jedna kompresa kojom se dijete obriše čim se rodi. Upravo je iz tih razloga neizmjerno važno da majka ima zdrav i uravnotežen crijevni mikrobiom.

Svim trudnicama od 32. tjedna nadalje preporučujem uzimanje probiotika poput Omni Biotic Pande koji ima idealnu kombinaciju Lactococcus i bifidobakterija. Isti probiotik daje se i bebi, od prvoga dana pa sve do navršene prve godine. Redovito uzimanje ovih probiotskih kultura u 80% slučajeva uspijeva stimulirati imunosni sustav da uspostavi ravnotežu između TH1 i TH2 stanica. Dokazano je da su bebe u tom slučaju imale znatno manje crijevnih poremećaja i grčeva u prvim mjesecima života.

Jako dobrima su se pokazali i jastučići napunjeni košticama od trešanja (dostupni u trgovinama Müller) koji se mogu zagrijati i staviti na bebin trbuščić. Naravno da sve mame koje doje trebaju i svoju prehranu prilagoditi bebama. Čaj od komorača je također staro, provjereno sredstvo u borbi protiv grčeva. Može ga piti i majka.

Nadam se da će Vam ovih nekoliko savjeta pomoći da s manje stresa uživate u toliko željenoj bebi. Nema veće nagrade za roditelje od sretne i zadovoljne bebe!

Možda će vas i ovo zanimati