Svakodnevni rad s pacijentima i pitanja koja mi postavljaju potaknuli su me da još detaljnije objasnim intoleranciju na histamin. Recentni statistički podaci su porazni: oko 15% ljudi pati od nekog oblika te intolerancije. S obzirom da se radi o vrlo učestalim i nespecifičnim simptomima kao što su glavobolja, proljevi, bolovi u trbuhu i nadutost, često ih je teško prepoznati kao posljedicu navedene intolerancije.
Histamin je organski spoj neophodan za normalno funkcioniranje našeg tijela: sudjeluje u radu imunosnog odgovora, regulira fiziološke procese u crijevima i djeluje kao neurotransmiter u mozgu, leđnoj moždini i maternici. U procesu imunološkog odgovora našeg tijela glavni je medijator koji uzrokuje svrbež. Uz to povećava propusnost kapilara, što omogućava proteinima i bazofilima, koji imaju važnu ulogu u imunosnom sustavu, da napuste krvožilni sustav.
Za histamin se može reći da je sveprisutan u tijelu. U većini slučajeva nastaje razgradnjom aminokiseline histidina, prisutne u bjelančevinama, pod utjecajem bakterija. Namirnice poput rajčice, špinata i patlidžana također sadrže veće koncentracije histamina, isto kao i riba i morski plodovi, meso, te mliječni proizvodi. Namirnice koje nastaju procesom fermentacije poput ukiseljenih proizvoda, piva ili vina, također su izvor histamina u našoj prehrani. S obzirom na našu kulturu ispijanja kave, htjela bih svakako upozoriti na to da kofein iz kave blokira DAO enzim koji razgrađuje histamin. No to ne znači da Vam je kava odsad zabranjena – jednostavno, konzumirajte onu bez kofeina, naravno i to s mjerom! I neki čajevi, poput zelenog i crnog, također sadrže kofein, te ih valja izbjegavati. Umjesto toga preporučujem kamilicu, čaj od mente te čajeve koji čak i snižavaju razinu histamina jer sadrže prirodni kvercetin, poput đumbira, zelenog rooibosa ili hibiskusa.
Ukoliko se i kod Vas manifestiraju simptomi intolerancije na histamin, ne preostaje Vam ništa drugo do značajne promjene načina prehrane. Smanjujući izloženost histaminu, tijelu ćete omogućiti obnovu crijevnog mikrobioma, čiju smo važnost već istaknuli u više navrata. Detaljan popis preporučenih i „zabranjenih“ namirnica možete preuzeti ovdje.
Malo je poznato da i neki lijekovi poput Voltarena, Buscopana i Novalgina (diclofenac, mefenamin kiselina, acetylcystein, metamizol) djeluju kao blokatori DAO enzima. Ukoliko imate intoleranciju na histamin, svakako konzultirajte svoga liječnika u vezi s lijekovima koje smijete uzimati.
Uz neizbježnu dijetu, svojim pacijentima svakako preporučujem i uzimanje kvalitetnog, adekvatnog probiotika, kao i kvercetin s dodatkom C vitamina, B6 vitamin, te cink. Nadalje, biorezonantna terapija ima blagotvorno djelovanje i znatno ubrzava proces oporavka te uravnotežuje količinu histamina. Već nakon dva tjedna pacijenti primjećuju osjetno poboljšanje, a daljnja tri mjeseca striktnog pridržavanja navedenih mjera u većini slučajeva donosi potpun oporavak.
I na kraju, ono najvažnije: nemojte posustati! U ovom slučaju upornost zajamčeno donosi rezultate, a mi smo tu da Vam u tom procesu na svakom koraku osiguramo punu podršku.