LONGEVITY – kada i kako pravilno suplementirati Glutation

U posljednje vrijeme sve više ljudi razmišlja kako što dulje živjeti, odnosno kako što više godina života provesti na zaista kvalitetan način, u zdravlju, očuvane pokretljivosti i bez lijekova. Znanstvena zajednica je preplavljena radovima na tu temu i područje je postalo jedva pregledno. Mogu shvatiti svoje pacijente i njihovu izgubljenost u izobilju informacija koje pristižu sa svih strana. Svakodnevni je marketing nemilosrdan, uvjeravajući nas da je ono najnovije upravo to što nam treba. No dodaci prehrani mogu Vam pomoći samo u slučaju ukoliko se držite ostalih preporuka longevity koncepta.

Vrlo često pacijenti me pitaju o glutationu, antioksidansu bez konkurencije. No priča nije tako jednostavna kako se u većini slučajeva pokušava prikazati.

U svakoj stanici procesom oksidacije kao rezultat staničnog metabolizma nastaju reaktivne čestice kisika (reacive oxygen species, ROS). Uz te spojeve koji nastaju endogeno, postoje i egzogeno proizvedeni spojevi uslijed utjecaja okoline, poput zračenja, nepravilne prehrane te konzumiranja alkohola i lijekova. Naše savršeno tijelo posjeduje zaštitne mehanizme, no u slučaju prevelike proizvodnje spojeva ROS organizam to nije u stanju neutralizirati i javlja se oksidativni stres. Akumulacija spojeva ROS u tijelu povezana je s cijelim nizom kroničnih bolesti, ali i s ubrzanim procesom starenja.

Antioksidansi djeluju na tri razine: izravno reduciraju količine stvorenih spojeva ROS, usporavaju njihovo stvaranje u stanici, te popravljaju oštećenja nastala djelovanjem tih visoko reaktivnih čestica. Glutation proizvodi svaka stanica u tijelu, a posebno stanice jetre. U tijelu nalazimo dva oblika, reducirani i oksidirani. U zdravom tijelu 99% glutationa dolazi u reduciranom obliku.

Ne mogu dovoljno često ponoviti: uzimajte isključivo one suplemente koje trebate. U slučaju glutationa, nepotrebna konzumacija znatno smanjuje njegovu endogenu produkciju, dakle djeluje kontraproduktivno. Ukoliko intenzivno trenirate uzimajte glutation samo nakon treninga, jer inače će se poremetiti signalizacijski procesi u tijelu. Starenjem tijelo proizvodi manje glutationa, a troši ga više. Simptomi sniženog glutationa su vrlo raznoliki, pa ih je često i teško percipirati kao nešto „ozbiljno“. Umor, slaba koncentracija, promjene raspoloženja, oslabljen imunitet, bolovi u zglobovima i mišićima, anemija i česte infekcije samo su neki simptomi iz bogate palete ovog poremećaja. Postoji mogućnost mjerenja razine glutationa putem određenih laboratorijskih nalaza, između ostalog i gama glutamil transferaze (GGT).

Prilikom suplementacije glutationa od velike je važnosti izabrati pravi put unosa.

 

Prije svega, pažnju trebamo obratiti na prehranu, konzumirati dovoljne količine avokada, špinata, šparoga, ali i namirnica bogatih C vitaminom i selenom koji podržavaju procese provođenja reduciranog u oksidirani glutation. Svakako preporučujem i uzimanje kurkume u adekvatnim dozama jer su studije utvrdile da kurkumin podiže razinu glutationa u tijelu.

Danas se često preporučuje uzimanje glutationa putem popularnih intravenskih infuzija. Istraživanja su međutim pokazala da se razina glutationa već nakon 24 sata vraća na staru razinu. Oralni put primjene također nije povoljan jer se glutation vrlo brzo razgrađuje te mu je bioraspoloživost vrlo niska. Najveću bioraspoloživost je pokazao patentirani oblik bukalnog reduciranog glutationa. U ovom se slučaju resorpcija odvija već u ustima preko bukalne sluznice, i to u visokom postotku do 70%. Osobno, glutation volim kombinirati sa kapsuliranim oblikom sikavice kako bi se dodatno potaknuo rad jetre.

I na kraju: nijedna Vam tableta neće zamijeniti zdravu prehranu, umjerenu fizičku aktivnost, boravak na svježem zraku, spokojan san i bogati društveni život.

Podržite svojim navikama život dostojan čovjeka!

Dr. Jeannette Gjurić

Možda će vas i ovo zanimati