Probiotici i stres

Ponekad zaista nije jednostavno izabrati između dvije aktualne teme ovoga puta to su stres i imunitet.

U razgovoru sa svojim pacijentima, prijateljima i djecom ipak sam došla do zaključka da u ovim kompleksnim vremenima nadvladava stres. Obično nam se u životu događa da imamo tek jedan do dva zaista velika problema, pa je stoga ovo što proživljavamo  u posljednje vrijeme čak i za one najstabilnije pravi izazov. Strahovi koji nam se javljaju nisu izmišljeni već vrlo realni; traju iz dana u dan povećavajući disbalans u tijelu i ono što svi najmanje volimo stres.

Stres je vrlo kompleksan sindrom koji u tijelu izaziva niz reakcija. Dok nas akutni stres na određen način čuva u različitim životnim situacijama, kronični stres, naprotiv, izaziva cijeli niz nepoželjnih reakcija u organizmu. Nekoga boli glava, nekoga muči nesanica, jedni imaju različite probavne tegobe, dok se drugi nekontrolirano znoje lista je zaista podulja i zapravo svima dobro poznata.

Svatko od nas pokušava na različite načine doskočiti ovim problemima. Ipak, pokušajte koristiti metode koje će stvarno ojačati vaš organizam, kako ne biste iz svega ovoga izašli još slabiji i bolesniji.

Dugo nije bilo poznato ono što je danas znanstveno dokazano, naime da stres izrazito utječe na naš mikrobiom, odnosno crijevnu floru. U našem organizmu ništa nije suvišno, sve ima svoju svrhu. Jeste li se ikada zapitali zašto crijevo ima toliko krvnih žilica i živčanih završetaka? U crijevima imamo oko 10 milijuna živčanih stanica i ne bez razloga crijevo zovemo drugim mozgom. Kako ćemo podnositi stresne situacije dobrim dijelom ovisi i o stanju naše crijevne flore i odnosu bakterija u crijevima. Naše su crijevne bakterije izuzetno osjetljive na sve informacije, i vrlo brzo može doći do poremećaja odnosa dobrih i loših bakterija. U međuvremenu znamo da bakterije proizvode neurotransmitere koji se putem izuzetno bogate kapilarne mreže resorbiraju u krv i informacije prenose u mozak. Naš središnji živčani sustav reagira na takve informacije s periferije i ponovno šalje neurotransmitere prema crijevima izazivajući lokalne reakcije. Na taj se način krug zatvara. Detaljnim je ispitivanjima ustanovljeno koji su bakterijski sojevi u takvim situacijama najugroženiji; došlo se do zaključka da su to sojevi bifidobakterija, laktobacila i laktokokusa. Temeljem tih spoznaja razvijen je izuzetan proizvod, Omni Biotic stress, probiotik koji ima višestruko djelovanje u opisanom procesu.

 

Kombinacija ovih bakterija štiti sluznicu crijeva, smanjuje upalnu reakciju, te povećava proizvodnju protuupalnih imunoglobulina. Na taj se način sprječava lučenje nerotransmitera koji nose loše informacije prema mozgu i cijeli se proces smiruje. U preparatu se nalazi i inulin, posebna vrsta polisaharida koji služi kao hrana novo naseljenim bakterijama. Cijelu kombinaciju nadopunjuju još i vitamini kao što su riboflavin B2, koji djeluje kao važan kofaktor u antioksidativnom procesu, zatim B6, koji izrazito povoljno djeluje na živčani sustav, smanjuje umor i iscrpljenost te pridonosi normalizaciji psiholoških reakcija, i na kraju možda najvažniji vitamin iz te grupe, B12, bez kojega nema normalne funkcije živčanog sustava i nastajanja novih živčanih stanica.

Proizvodu Omni Biotic stress u ovako zahtjevnim vremenima volim dodati i fitoterapiju, a  preporučujem i što više kretanja u prirodi, pogotovo uz vodu ili u šumi. Jeste li ikada pokušali zagrliti drvo i osjetiti snagu i smirenost koju nam priroda pruža? Ovakvim ćemo načinom života sigurno bolje i lakše prebroditi  ova vremena i spremno dočekati jedno smirenije sutra.

Možda će vas i ovo zanimati