ZAPOČNITE DAN ZDRAVIM DORUČKOM

Nakon dugogodišnjeg rada s pacijentima koji imaju raznovrsne intolerancije na hranu, a time i svakodnevne probleme u smislu nadutosti, problema sa stolicom, različitih kožnih manifestacija, glavobolja, umora i drugih, odlučila sam ovim putem zabilježiti nekoliko korisnih i praktičnih naputaka.

Pasionirana sam kuharica i jako volim eksperimentirati. Nedavno sam utvrdila kako je beletristika na mojim policama ustupila mjesto brojnim kuharicama. Kada se zaista želim opustiti, gledam dokumentarce o kuhanju i kulturi spremanja jela diljem svijeta. Dosta je dugo trebalo da shvatim moć pravilne prehrane za naše zdravlje. U sklopu edukacije iz tradicionalne kineske medicine mnogo sam o tome slušala. Bilo je to davno, kad još nisam imala dovoljno kliničke prakse koja bi potvrdila snažnu vezu između prehrane i zdravlja.

U to sam vrijeme redovito odlazila na studijska putovanja u Kinu, i nikada neću zaboraviti svoj prvi odlazak, ili bolje rečeno povratak, s tog putovanja. Kina je u to vrijeme bila još duboko tradicionalna zemlja, i moralo se paziti gdje se i što konzumira. Kineska me je kuhinja oduševila i nije mi teško palo svaki dan jesti drugačije pripremljenu hranu. Kod kuće sam u to vrijeme preferirala talijansku kuhinju: bilo je tu dosta tijesta, različitih umaka, sireva. No u to sam vrijeme imala određene probavne smetnje koje sam potiskivala, kao i većina ljudi danas. Tijekom svog prvog putovanja u Kinu odmah sam usvojila njihov način prehrane, i ta sam se 4 tjedna osjećala izvrsno. Ali odmah po povratku dobila sam proljeve; nisam se osjećala bolesno, tek nekako čudno. U prvi sam tren pomislila da sam se sigurno zarazila nekom bakterijom, iako sam se držala svih danih uputa. A onda mi je u jednom trenutku sinulo – mora da se radi o prehrani. Izbacila sam određene namirnice, poglavito mlijeko i mliječne proizvode te pšenicu, i vrlo brzo se osjećala znatno bolje. Proljevi su se također smirili. Sjetila sam se i svog djetinjstva, i shvatila zašto mi je svako jutro bilo mučno: morala sam naime prije škole popiti šalicu kakaa, što je kasnije rezultiralo jednom izrazito lošom navikom – prestala sam doručkovati.

 

Mnogo godina kasnije, ušla sam u svijet biorezonance. Detaljna dijagnostika uključuje i test intolerancije na hranu. U početku sam bila doslovno šokirana rezultatima koje sam dobivala: većina mojih pacijenata, kao i ja sama, ne podnosi pšenicu i mlijeko. Konzumiranje pšenice i mlijeka jako je uvriježeno u našim krajevima, pa stoga ovaj problem zahtijeva ozbiljnu reorganizaciju prehrambenih navika i namirnica koje nabavljamo.

Želim Vam pomoći da usvojite naviku zdravog doručka i uspješno započnete svaki novi dan. Primijenivši i svoja znanja iz kineske medicine, shvatila sam da koliko god mi željeli imati kontrolu nad svime u svojim životima, to realno nije moguće. Dan će uvijek predstavljati aktivni dio našeg života, a noć je vrijeme kad se valja odmoriti i regenerirati.Početak dana je u svakom pogledu iznimno bitan, pa tako i u prehrani. Doručak je obrok kojim započinjemo dan i koji organizmu daje energiju za pokretanje cijelog niza važnih procesa u tijelu. Organizam u to vrijeme treba nešto lako probavljivo, što će mu brzo osigurati potrebnu energiju. Neadekvatna hrana nas ujutro učini tromima i vrlo često potakne na ispijanje mnogih kava, što nikako nije preporučljivo.

 

Jutro je najbolje započeti kašama koje možemo pripremiti vrlo jednostavno na različite načine. Preporučljivo je koristiti zdrave žitarice poput riže, amaranta, heljde, prosa, zobi i kvinoje, a u dozvoljenim slučajevima i pir. Odabir će ovisiti o tome koju teksturu hrane najviše volite, kremastu, hrskavu ili obje. Hoće li to biti puno zrno, pahuljice ili griz, ovisi o Vama. Danas je ponuda zaista bogata, jer u međuvremenu svi veliki trgovački imaju odjele zdrave hrane. Kupujte uvijek čiste namirnice i sami ih miješajte. Iznimno je važno i da ne sadrže nikakve druge dodatke, posebice šećer. Još jedna napomena: u posljednje sam vrijeme imala nekoliko pacijenata s intolerancijom na rižu, što me vrlo iznenadilo, jer je riža iznimno neutralna namirnica. Upravo iz tih razloga toplo preporučam individualna testiranja.

Sve što je zrnato unaprijed skuham, jer za to ujutro nemam vremena, i pokriveno u staklenoj zdjelici spremim u frižider. Vrlo često koristim različite vrste griza od navedenih žitarica. Velika prednost griza je da je brzo gotov, potrebno Vam je samo nekoliko minuta. To ne znači da u kašu od griza ne možete dodati kuhani proso u zrnu ili pahuljice zobi. Prepustite se mašti!

Kako pripremiti kašu?

Recept je namijenjen za jednu osobu, pa po potrebi valja razmjerno povećati količinu.
U posudi od 500 ml lagano zagrijte malu žličicu ghee maslaca. Dodajte đumbir, cimet i kurkumu u prahu, po želji se možete poigrati i drugim začinima. Čim osjetite miris začina dodajte 300 ml biljnog mlijeka. Prilikom kupovine svakako obratite pažnju na to da u mlijeku nema dodanog šećera. Ukoliko ne podnosite orašaste plodove, nemojte kupovati mlijeko od badema. Čim mlijeko zavrije, dodajte 3 velike žlice griza ili 1 žlicu žitarica u zrnu/pahuljicama i 2 žlice griza. Omjere možete sami mijenjati, ovisno o tome za što ste raspoloženi. Sam proces kuhanja na laganoj vatri traje nekoliko minuta.
Ukoliko smijete jesti orašaste plodove, dodajte ih i prokuhajte zajedno sa žitaricama. Okus možete oplemeniti dodavanjem mješavine grubo usitnjenih orašastih plodova koje ste unaprijed pripremili laganim prženjem na tavici i spremanjem u staklenku za uporabu po potrebi. Također, možete dodati i naribane ili sjeckane jabuke, ili unaprijed pripremljen mus od jabuka. Odlično će se uklopiti i različite vrste bobičastog voća koje također možete usitniti u blenderu. Ukoliko volite čokoladne note, kašu možete posipati 100% kakaom dostupnim u određenim trgovinama. Opcija je i preljev od kakaa koji ćete napraviti tako da kakao dodate ghee maslacu te uz dodatak malo biljnog mlijeka sve prokuhate dok ne dobijete gušću konzistenciju.
Kašu možete pripremiti i u slanom obliku, uporabom griza kukuruza i heljde u koji ste dodali mješavinu talijanskih začina uz malo soli. Kašu možete izliti i u nauljeni kalup, ohladiti ju i po potrebi narezati te kratko prepržiti u tavici s obje strane. Tako pripremljenoj kaši izvrsno će pristajati dodatak svježih klica ili veganskih sireva, kao i jutarnjeg jaja.
Za sve ovo bit će Vam potrebno najviše 10 minuta, a osjećaj koji će Vam pružiti ugodna sitost tijekom prijepodneva je nezamjenjiv. Ne želim Vam lagati – sve ovo, kao i svaka promjena navika, u početku zahtijeva nešto discipline. No mogu Vam obećati da ćete se na doručak u novom obliku vrlo brzo naviknuti, jer čovjek ipak teži tome da se dobro osjeća.

I na kraju, ukoliko trebate pomoć, obratite nam se s povjerenjem – uvijek ćemo Vas rado podržati savjetima.

Možda će vas i ovo zanimati